UPSC CSAT Quiz – 2021: IASbaba’s Daily CSAT Practice Test – 9th January 2021
 Posted by IASbaba
 Categories IASbaba’s Daily CSAT Practice Test
 Date January 9, 2021
 Comments 0 comment
[New Batch] IASbaba’s Courses UPSC 2021 : eCLP, ILP, AIPTS, TLP Connect ADMISSIONS OPEN! > Click Here
ARCHIVES
Daily CSAT Practice Test
Everyday 5 Questions from Aptitude, Logical Reasoning, and Reading Comprehension will be covered from Monday to Saturday.
Make the best use of the initiative. All the best!
To Know More about Ace the Prelims (ATP) 2021 – CLICK HERE
Important Note:
 Don’t forget to post your marks in the comment section. Also, let us know if you enjoyed today’s test 🙂
 After completing the 5 questions, click on ‘View Questions’ to check your score, time taken and solutions.
Testsummary
0 of 5 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
Information
To view Solutions, follow these instructions:
 Click on – ‘Start Test’ button
 Solve Questions
 Click on ‘Test Summary’ button
 Click on ‘Finish Test’ button
 Now click on ‘View Questions’ button – here you will see solutions and links.
You have already completed the test before. Hence you can not start it again.
Test is loading...
You must sign in or sign up to start the test.
You have to finish following test, to start this test:
Results
0 of 5 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have scored 0 points out of 0 points, (0)
Average score 

Your score 

Categories
 Not categorized 0%
Pos.  Name  Entered on  Points  Result 

Table is loading  
No data available  
 1
 2
 3
 4
 5
 Answered
 Review

Question 1 of 5
1. Question
20% of Anuj’s annual salary is equal to 75% of Raj’s annual salary. Raj’s monthly salary is 60% of Ravi’s monthly salary. If Ravi’s annual salary is Rs.1.44 Lakh. What is Anuj’smonthly salary?
Correct
Q.1) Solution (b)
Ravi’s annual salary = 1.44 lacs
Ravi’s monthly salary = 1,44,000/12 =12,000
Monthly salary of Raj = 12,000*(60/100) = 7,200
Let the annual salary of Anuj be x
Then,x*20/100 =7,200*12*75/100 which gives x =3,24,000
So, Anuj’s monthly salary = 3,24,000/12= 27,000
Incorrect
Q.1) Solution (b)
Ravi’s annual salary = 1.44 lacs
Ravi’s monthly salary = 1,44,000/12 =12,000
Monthly salary of Raj = 12,000*(60/100) = 7,200
Let the annual salary of Anuj be x
Then,x*20/100 =7,200*12*75/100 which gives x =3,24,000
So, Anuj’s monthly salary = 3,24,000/12= 27,000

Question 2 of 5
2. Question
The ages of Bhakti and Neil are in the ratio of 8: 7 respectively. After 6 years, the ratio of their ages will be 19:17. What is the difference in their ages?
Correct
Q.2) Solution (a)
Suppose the ages of Bhakti and Neil are 8x and 7x respectively
After 6 years =
136x + 102 = 133x + 114
136x – 133x = 114 – 102
3x = 12
x = 4
Present age of Bhakti = 8x = 8 × 4 = 32
Present age of Neil = 7 × x = 7 × 4 = 28
Difference in their current age = 32 – 28 = 4 years
Incorrect
Q.2) Solution (a)
Suppose the ages of Bhakti and Neil are 8x and 7x respectively
After 6 years =
136x + 102 = 133x + 114
136x – 133x = 114 – 102
3x = 12
x = 4
Present age of Bhakti = 8x = 8 × 4 = 32
Present age of Neil = 7 × x = 7 × 4 = 28
Difference in their current age = 32 – 28 = 4 years

Question 3 of 5
3. Question
A TV consumes 4 units of electricity in 1hr and a bulb consumes 18 units of electricity in 6 hours. How many units of electricity will both TV and bulb consume in 10 days, if they run 8 hours a day?
Correct
Q.3) Solution (d)
Total time period = 80hrs
Rate of electricity consumption of TV = 4units/hr
Rate of electricity consumption of bulb = 18units/6hrs = 3units/hr
Total electricity consumption when both are on together = 7units/hr
So, total electricity unit consumed in 80hrs will be 80hrs*7units/hr=560units
Incorrect
Q.3) Solution (d)
Total time period = 80hrs
Rate of electricity consumption of TV = 4units/hr
Rate of electricity consumption of bulb = 18units/6hrs = 3units/hr
Total electricity consumption when both are on together = 7units/hr
So, total electricity unit consumed in 80hrs will be 80hrs*7units/hr=560units

Question 4 of 5
4. Question
A, B and C together earn Rs.500 per day, while A and C together earn Rs.320 and B and C together earn Rs.350. The daily earning of C is:
Correct
Q.4) Solution (a)
B’s daily earning = ₹ (500 – 320) = Rs.180
A’s daily earning = ₹ (500 – 350) = Rs.150
C’s daily earning = ₹ [500 – (180 + 150)] = Rs.170
Incorrect
Q.4) Solution (a)
B’s daily earning = ₹ (500 – 320) = Rs.180
A’s daily earning = ₹ (500 – 350) = Rs.150
C’s daily earning = ₹ [500 – (180 + 150)] = Rs.170

Question 5 of 5
5. Question
A man covers first 200 km of his journey with the speed of 30 km /hr, next 300 km with 40 km/h and remaining 400 km with 50 km/h. Find the average speed of the man during the journey?
Correct
Q.5) Solution (b)
Total Distance Covered by the man = (200+300+400) km = 900 km
Total Time Taken by the man = 200/30+300/40+ 400/50 = 20/3 + 15/2 + 8 = 133/6
Avg. Speed = Total distance / Total time = 900kms/ (133/6)hrs = 40.60 km/h
Incorrect
Q.5) Solution (b)
Total Distance Covered by the man = (200+300+400) km = 900 km
Total Time Taken by the man = 200/30+300/40+ 400/50 = 20/3 + 15/2 + 8 = 133/6
Avg. Speed = Total distance / Total time = 900kms/ (133/6)hrs = 40.60 km/h